lördag 2 februari 2013

Wattcycling

Så kom dom äntligen, våra nya cyklar till Parken och deltagarna på min morgonklass var riktigt nyfikna. På displayen vid styret kan man avläsa RPM-kadens, antalet förbrukade kalorier, watt, hur länge och långt man cyklat samt motståndet graderat från 1-24. En hel del nyttig information och wattmätaren är ett riktigt intressant hjälpmedel för att ta träningen till en ytterligare nivå. Systemet tar inte hänsyn till din puls eller hastighet utan enbart effekten och ger därmed en riktig bedömning av din prestation.
 

Watt är ett mått på den effekt som behövs för att driva något och i vårt fall hur mycket kraft som trycks ner i pedalerna. För att få en uppfattning om effekten motsvarar 1 hästkraft 735W. En elitcyklist utvecklar i snitt mellan 400 och 500 watt på ett tempolopp, det är imponerande mycket.

Det man vanligtvis brukar översätta värdet till och utvärdera är effekt per kilo. FTP är en annan relevant formel som anger den maximala konstanta effekt man orkar hålla under en timme.

Innan vi går in på detaljer och fördjupar oss i olika formler tycker jag det är bäst att ni prövar själva. När passet är slut får man upp ett blinkande svar på displayen med ett genomsnittsvärde på effekten. Kom dock ihåg att då är uppvärmning och eventuell återhämtning inkluderad som gör att värdet sannolikt blir lite lågt.

Prövar man inget nytt växer man inte som människa. Lycka till med din träning och testa gränserna.

 
Var försiktig & träna klokt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar